PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


четвртак, 17. септембар 2009.

KYOKUSHIN PRAVILA PONAŠANJA



Upisom u Kyokushinkai Klub Crveni Zmaj podležete pravilima koja obuhvataju načine ponašanja u određenim situacijama u okviru Dojo-a (sale za vežbanje), kao i izvan njega. Pravila su zasnovana na tradiciji Japana, domovini modernog karatea i uobičajenom lepom kućnom vaspitanju koje bi svako od nas morao da nauči u porodici. Primenjuju se svuda u svetu i obavezna su za sve bez obzira na dužinu vežbanja i na godine starosti. Ne postoji opravdanje zbog koga se ne bi primenjivala.
Ako Dojo tretirate kao sveto mesto na kome će te postati bolji čovek, a ne kao gimnastičku salu ili trening centar, biće vam mnogo lakše da prihvatite pravila ponašanja. Nije dobro imati osećaj da su vam nametnuta. Morate iskreno verovati da su jedino ona ispravna.
Neka od pravila ponašanja mogu izazvati nevericu i sumnju u opravdanost da budu na istoj listi sa ostalim, ali verujte mi da moje dugogodišnje iskustvo govori da im mesto jeste tu. Postoje osobe koje treba edukovati u vezi banalnih stvari koje su bitne za normalnu komunikaciju i normalno odvijanje treninga.



Napomena :
U tekstu će te se sresti sa skraćenicom S/S/S koja ima značenje Shihan / Sensei / Senpai.
Shihan – “Učitelj nad Učiteljima” (5. Dan i iznad)
Sensei – “Učitelj” (3. i 4. Dan)
Senpai – “Pomočnik Učitelja” (1. i 2. Dan)


KYOKUSHIN PRAVILA PONAŠANJA


- Pre odlaska na trening proverite da li su vam nokti na nogama i rukama skraćeni i čisti. Vodite računa o svojoj higijeni jer su treninzi naporni i zahtevaju bliskost. Verujte da niko ne želi da bude u blizini nekoga ko je prljav i neprijatno miriše.

- Zapamtite da ne trebate jesti minimum dva sata pre odlaska na trening.

- Pre odlaska na trening proverite da li su vam Karate gi (Karate kimono) i ostala oprema za vežbanje čisti i uredni.

- Kada pakujete stvari za trening u sportsku torbu vodite računa da nešto ne zaboravite. Obavezno ponesite Karate gi, Obi (Karate pojas), papuče, veš za preobuku, sapun, peškir kao i sredstva za ličnu zaštitu ukoliko ih imate kao što su suspenzor, štitnici, bandažeri, rukavice, kacige i slićno.

- Na treningu nije dozvoljeno nošenje nakita ili sata. Iz tog razloga je najbolje i ne nositi ih. Ako ste ih ipak poneli dajte ih nekome pre treninga na čuvanje.

- Dobro isplanirajte vreme polaska na trening kako ne bi kasnili.

- Ukoliko imate neki zdravstveni problem ili povredu i ne možete da vežbate, a možete bez problema da dođete do Dojo-a, obavezno prisustvujete treninzima. Na taj način će te biti upoznati sa onime što S/S/S bude predavao. Osim toga jasno će te poslati poruku S/S/S i drugovima iz Kluba da vam je stalo do Kluba i Kyokushina i da mogu da računaju na vas.

- Ukoliko imate neki zdravstveni problem ili povredu, a i pored toga odlučite da vežbate, obavezno se pre treninga obratite S/S/S-u. On će znati da vaš trening prilagodi vašem trenutnom stanju ili će vas savetovati da odustanete od vežbanja.

- Kada prvi put u toku dana sretnete S/S/S napravite Ritsu rei (Tachi rei) tradicionalni japanski naklon. Izvodi se iz stava Shizen dachi (prirodni stav) kod koga su pete paralelne i u širini ramena, prednji deo stopala usmeren 45° u stranu, telo uspravno, ramena opuštena, pogled usmeren ispred sebe, ruke blago savijene u laktovima opuštene pored tela, šake stisnute u pesnice i malo ispred tela. Izvodi se tako što se uz uzdah istovremeno leva pesnica podigne ispred desnog, a desna ispred levog ramena tako da je leva ruka bliža telu. Laktovi su uz telo. Gornji deo tela se nagne prema napred uz istovremeno spuštanje ruku u prvobitnu poziciju i glasno se izgovori “Osu!” – reč koja izražava poštovanje i respekt. Što je osoba kojoj činite naklon većeg ranga od vas, naklon je dublji. Ukoliko se Ritsu rei radi kao izraz poštovanja prema protivniku na takmičenju ili partneru na treningu izvodi se “pliće” tako da možemo primetiti iznenadni napad.

- Kada S/S/S uđe u prostoriju obavezno ustanite ako sedite.

- Kada se rukujete obavezno to uradite uz naklon i sa obe ruke kao izraz poštovanja.

- Presvucite se u svlačionici i do sale za vežbanje dođite u papučama (japanske papuče se zovu Zori) uredno odeveni u Karate gi. Nemojte dovršavati oblačenje na putu do sale pre niti se skidati na putu do svlačionice posle treninga. To važi i za vezivanje - odvezivanje Obi-a.

- Ispod Karate gi-a nije dozvoljeno nositi drugu odeću. Muškarcima ni pod kojim uslovima nije dozvoljeno da ispod Uwagi-a (gornji deo Karate gi-a) nose majice.

- Obavezno se setite da neposredno pre treninga posetite toalet. Slučajan udarac u punu bešiku može biti izuzetno opasan.

- U Dojo se ne ulazi obuven niti se obuća unosi u njega. Nju treba ostaviti uredno složenu ispred (osim ako prilike to ne dozvoljavaju).

- U Dojo nemojte unositi hranu i piće. Zabranjeno je žvakati gumu ili pušiti.

- Pre ulaska u Dojo morate znati da je Vaša obaveza da pri izlasku za sobom ostavite sve čisto, uredno i ne oštećeno.

- Kod ulaska u Dojo stanite na vratima okrenuti prema napred. Ako imate nešto od stvari u rukama spustite ih na pod. Napravite Ritsu rei i recite glasno “Osu!”. To je Dojo rei kojim izražavate poštovanje prema mestu na kome se stiče znanje. Okrenite se prema onima koji su pre vas ušli i još jednom napravite Ritsu rei i recite glasno “Osu!” kao izraz poštovanja svima koji se nalaze u Dojo-u. Posle toga uđite i napravite Ritsu rei i kažite glasno “Osu!” svakom nosiocu majstorskog zvanja ponaosob iz poštovanja prema njihovom znanju i putu koji su morali da pređu da bi ga stekli.

- Posle ulaska u salu nemojte trčati, nemojte glasno razgovarati, vikati i dovikivati se, nemojte se smejati, zabavljati druge niti na bilo koji način ometati disciplinu pre formalnog početka treninga.

- Stanite otprilike na mesto koje bi trebalo da zauzmete u vrsti okrenuti prema prednjem delu Dojo-a (Shomen) gde se nalazi Shinzen i mirno sačekajte da svi pristignu. (Shinzen je simbol malog hrama koga može činiti slika osnivača, slikovne oznake škole, prigodan tekst, oružje vezano za borilačku veštinu i sl. Njegovo prisustvo u Dojo-u je poruka da Karate put nema samo fizički aspekt već i duhovni i da oba imaju podjednaku važnost.)

- Kada zauzimate mesto u vrsti morate da znate da je učenik sa najvećim zvanjem uvek sa desne strane, a sa najmanjim sa leve gledano sa pozicije onoga ko se nalazi u vrsti.

- Ukoliko ste zakasnili na trening uđite u Dojo prema navedenoj proceduri, a zatim sedite u Seiza (japanski sed na petama). Zatvorite oči i meditirajte – Mokuso dok vam se S/S/S ne obrati. Tada napravite Seiza rei i glasno izgovorite “Shitsurei shimasu!” – “Izvinite što kasnim!” Kada S/S/S prihvati vaše izvinjenje ustanite napravite Ritsu rei i recite glasno “Osu!”, zatim se što brže priključite. Ukoliko se grupa u tom trenutku kreće, sačekajte i zauzmite mesto na njenom kraju. Ukoliko je grupa raspoređena po Dojo-u i vežba u mestu, zauzmite najbliže slobodno mesto.

- Nemojte narušavati red u vrsti bez prethodnog pitanja za dozvolu od strane S/S/S. Ako morate da napustite poziciju, nemojte hodati izmedu S/S/S i grupe. Idite iza vrste bilo ka jednoj ili drugoj strani i zatim nastavite odatle.

- Trening shvatite ozbiljno. Za vreme njegovog trajanja nemojte se smejati, kikotati, zadirkivati druge, razgovarati ili na bilo koji drugi način ometati trening. To naročito važi za starije učenike i Majstore koji sticanjem zvanja koje imaju nisu dobili dozvolu za opuštanje i prisnost u Dojo-u. Njihova je obaveza da budu primer mlađim Karatekama kako se treba ponašati.

- Dok čekate sledeću komandu u vrsti uvek treba da stojite u Shizen dachi-u.

- Kada se u okviru Dojo-a obraćate Učitelju ili nekom drugom nosiocu majstorskog zvanja obavezno koristite njegovu titulu : Shihan, Sensei ili Senpai. Nemojte ih oslovljavati imenom već prezimenom.

- Nikada ne prekidajte S/S/S ako je u razgovoru sa nekom drugom osobom. Izuzetak od ovoga su hitne situacije.

- Kada želite da se obratite S/S/S-u, priđite napravite Ritsu rei i glasno recite “Osu!”. Sačekajte da vam se odgovori na isti način i tek onda recite šta ste hteli. Posle završenog razgovora tokom koga stoite u Shizen dachi-u napravite Ritsu rei i glasno recite “Osu!” Tek kada vam se odgovori na isti način možete se udaljiti. To izvedete tako što krenete dva tri koraka u nazad pa se tek onda okrenete za 180°.

- Kada se vama lično obrati S/S/S obavezno uz naklon glasno izgovorite “Osu!”.

- Kada S/S/S tokom treninga uputi naredbu, instrukciju, primedbu ili pohvalu grupi uvek svi jednoglasno odgovore sa “Osu!”.

- Uvek pre nego što krenete da vežbate sa partnerom napravite Ritsu rei i glasno recite “Osu!”. Zatim izgovorite “Yoroshiku onegaishimasu!” – “Molim te vežbaj samnom!”

- Uvek posle završenog vežbanja sa partnerom napravite Ritsu rei i glasno recite “Osu!”. Zatim izgovorite “Arigato gozaimashita!” – “Hvala na zajedničkom vežbanju!”

- Nemojte pitati starije po zvanju da rade borbu sa vama. Ako stariji po zvanju zatraži da radi borbu sa vama nemojte odbiti.

- U Dojo-u sve zahteve i naredbe od strane S/S/S treba ispuniti bez pogovora. Ukoliko niste u stanju da ih izvedete onako kako treba, trudite se da ih uradite najbolje što možete. Budite sigurni da vam na treningu neće biti traženo da uradite ništa drugo sem onoga što su već radili oni koji duže od vas vežbaju.

- Kada se izda naredba da se formira vrsta, promeni pozicija ili bilo šta drugo uradi krećite se što brže možete.

- Nikada se ne šetajte samovoljno po Dojo-u dok S/S/S predaje.

- Nikada se nemojte samovoljno priključiti grupi koja izvršava zadatak dobijen od S/S/S ili kojom S/S/S direktno komanduje. Ako ste iz nekog razloga napustili grupu stanite sa strane i sačekajte dozvolu S/S/S da se priključite.

- Za vreme vežbanja nemojte samovoljno skinuti gornji deo Karate gi-a. To možete uraditi jedino kada S/S/S izda takvo naređenje za sve. Tada Obi mora da ostane na vama.

- Kada se izda naredba “Yasume!” – “Odmor!”, nemojte sesti ili leći na pod, nemojte klečati ili se oslanjati na kolena, nemojte se naslanjati na zid. Doterajte svoj Karate gi i Obi u red. Ako vam je zaista potreban oporavak uradite vežbe disanja (Nogare).

- Kada doterujete Karate gi ili Obi za vreme pauze ili po naređenju S/S/S-a obavezno se licem okrenite prema zidu.

- Ako u toku vežbanja osetite neki zdravstveni problem ili se povredite obavezno to momentalno prijavite S/S/S-u.

- Nemojte uvežbavati udarce na svojim drugovima ili sa njima raditi borbu bez izričite naredbe S/S/S-a.

- Nemojte tražiti da radite Kate koje nisu u vašem programu. Pogotovo ih nemojte učiti samostalno van Dojo-a. Vaš Učitelj najbolje zna šta je to što vi prema vašem zvanju, znanju i sposobnostima treba da učite.

- Obaveza i deo obuke starijih učenika po zvanju je da prenesu stečeno znanje početnicima i nižim zvanjima. Velika je čast kada vas Učitelj pozove da mu pomognete u obuci.

- Tokom sparinga stariji učenici imaju obavezu da obrate pažnju na mlađe. Vrlo je važno kod početnika da imaju poverenje u partnera da ih neće povrediti. Tako se oslobode straha i tehniku koju su učili u vrsti pravilno izvode i u borbi.

- Nikada ne rešavajte sami probleme vezane za ostale učenike po zvanju mlađe ili starije od vas, bilo da se odnose na samu proceduru treninga ili su vezani za disciplinu. Lično se obratite onome ko vodi trening i on će rešiti vaš problem.

- Učenik koji tokom treninga ispolji ne disciplinu biće kažnjen. Za veći prekršaj biće zamoljen da momentalno napusti Dojo.

- Nemojte upotrebljavati rekvizite kao što su Makiwara, džak za udaranje, oružje za Kobudo ili slično bez izričitog naređenja onoga ko vodi trening.

- Ako tokom sparinga povredite partnera pretrpećete kritiku, kaznu ili ćete biti zamoljeni od strane S/S/S da prekinete sa vežbanjem. Pošto je Kyokushin kontaktni sport povrede su neminovne ali ne smeju biti izraz besa, ljutnje ili nedostatka kontrole. Stariji pojasevi su dužni da pomognu početnicima koji imaju najmanje iskustva, da nauče bezbedno da rade borbu.

- Ako treningu prisustvujete iz nekog razloga kao publika nemojte dobacivati drugarima koji vežbaju, nemojte sa njima razgovarati i glasno se smejati, nemojte ni na koji način remetiti red i disciplinu.

- Ukoliko primetite u Dojo-u nešto zaprljano očistite sami. Ako to niste u mogućnosti ili je u pitanju neki tehnički problem obavestite S/S/S.

- Pri izlasku iz Dojo-a obratite pažnju da ne ponesete nešto što nije vaše. To se naročito odnosi na opremu za treniranje.

- Posle treninga Karate gi i Obi nemojte zgužvati i gurnuti u sportsku torbu. Obavezno ih lepo složite.

- Kada napuštate prostorije za presvlačenje obratite pažnju da kupatilo i svlačionicu ostavite uredne za sobom.

- Kada napuštate svlačionicu i kupatilo obavezno prekontrolišite da niste nešto od ličnih stvari zaboravili.

- Kada stignete kući posle treninga obavezno izvadite Karate gi iz sportske torbe da se osuši i često ga perite.

- Obi se nikada ne pere, već se samo posle treninga osušiti. On je simbol duhovnosti napornih treninga. Kao učenik trebate da znate da se Obi starijih od vas po zvanju nikada ne uzima u ruke i da nikada ne smete dozvoliti da vaš Obi padne na pod.

- Vaša obaveza je da redovno dolazite na treninge. Program obuke je zasnovan na tome da naučeno predstavlja osnovu za nova znanja. Iz tog razloga ne dozvolite da odsustvujete sa treninga bez opravdanog razloga. U svakom slučaju svoj ne dolazak obavezno najavite.

- Učenicima nije dozvoljeno da omalovažavaju ili loše govore o drugim klubovima ili borilačkim veštinama i sportovima.

- Svi učenici imaju obavezu da se u sali za vežbanje i izvan nje ponašaju na način koji će doprineti popularizaciji i stvaranju pozitivne slike o Klubu i Kyokushinu.





13 коментара:

  1. Razumeo sve,ima logike..
    Samo ovi Japanski izrazi su malo rebus..OSU!

    ОдговориИзбриши
  2. Svi ćemo se truditi da ova pravila ispoštujemo maksimalno. OSU!

    ОдговориИзбриши
  3. Svako ko drzi do svog kluba i sebe postovace pravila. OSU!

    ОдговориИзбриши
  4. U uportebu ovih pravila, nivo koncentracije na treningu ce biti znatno veci. Osu!!!

    ОдговориИзбриши
  5. Ova pravila su veoma korisna i treba ih poštovati i zbog sebe i zbog drugih!OSU!Porodica Spasić.

    ОдговориИзбриши
  6. Trudicemo se da pravila budi ispostovana maksimalno.Osu!

    ОдговориИзбриши
  7. "Свако ко држи до свог клуба и себе, поштоваће правила" OSU!

    ОдговориИзбриши