PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


четвртак, 24. март 2016.

ACHIKI ARAGAKI



Ankichi Aragaki (novembar1889. - 28. decembar 1927.)
Rođen je u selu Akata, provincija Shuri, Okinawa, kao najstarije od 11-oro dece u dobrostojećoj poljoprivrednoj porodici tako da je imao udobno detinjstvo.*
.
   Ankichi Aragaki je umeo da pokaže vezu između karatea i okinavske kulture. On je prvo bio učenik Shinpan Gusukume i Chomo Hanashira, a zatim je učio kod Chotoku Kyana koji je tada imao 55g.
   Mnogobrojni podvizi su Aragakija učinili slavnim. Pre svega, na jednom sumo turniru u Shuri 1908.g. pobedio je na opšte iznenađenje daleko višeg i krupnijeg od sebe, renomiranog karatistu iz Yomitana. Imao je tada samo 19g. i bio je nadaren za sve sportove: džudo, sumo, plivanje... ali je mislio samo na karate. Posle godinu dana intenzivnog vežbanja uspeo je da ovlada tsumasaki-geri-jem (udarac noge zadat vrhom palca). Niko nije mogao da dostigne njegovu brzinu i snagu u izvođenju ove tehnike.
   Jednoga dana dok je sa svojim prijateljima sedeo u restoranu, neki čovek od svjih dva metra je tražio kavgu i provocirao ga. Aragaki je hteo da izbegne borbu. Ali, ovaj ga je gurnuo niz stepenice i dok je još bio ošamućen, pokušao da ga obuhvati. Aragaki je tada izgubio strpljenje i nokautirao ga je jednim tsumasaki-geri udarcem u telo. Šest meseci kasnije, novine su donele vest o smrti jednog sumo borca. Smrt je nastupila usled unutrašnjeg krvarenja koje je izazvao udarac nogom jednog karatiste nekoliko meseci ranije...
   Aragaki je takođe bio veoma kulturan čovek: poznavao je plesove i klasično okinavljansko pozorište, a takođe je voleo i poeziju. U vreme kada su mnogi stanovnici Okinave podcenjivali svoju sopstvenu kulturu, on je svoja predavanja karatea smeštao u istorijski kontekst. Njegova objašnjenja su zaista bila fascinanatna. Nažalost, posle smrti njegovog oca u ekonomskoj krizi koja je zavladala posle I sv. rata, on je imao mnogo teškoća da ishrani svoje 10-toro braće i sestara. Finansijski problemi su narušili njegovo zdravlje i on je umro od čira u svojoj 30-oj godini.


Deo teksta:
Karate sa Okinave – čuvari tradicije (4)
MATSUBAYASHI-RYU;
Shoshin Nagamine, 10 dan
 potpisan inicijalima R.P. objavljen u časopisu
KARATE RING
JUGOSLOVENSKI ČASOPIS ZA
BORILAČKE SPORTOVE
decembar 1988., br. 19, strana 6-7

* Wikipedia:



Нема коментара:

Постави коментар