PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


четвртак, 31. март 2016.

HIRONORI OTSUKA



   Hironori Otsuka se rodio 1. juna 1892. g. u oblasti Ibaragi. Sa 6 godina je počeo da uči džiu-džicu pod nadzorom svoga oca. Sa 13. g. je postao učenik majstora Nakajame u školi džiu-džice Joshin-ryu. Nasuprot mnogim drugim školama ova škola je insistirala na atemistima (predpostavljam da se misli na udarce rukom) i udarcima nogama. Sa 19. g. Otsuka se upisuje na univerzitet u Wasedi. Nastavljajući džiu-džicu, on počinje da uči i Kempo. Ali, ubrzo mu umire otac i on mora da napusti univerzitet i zapošljava se u jednoj banci. U svojoj 29-oj godini dobija diplomu Mekyo Kaiden i to lično iz ruke majstora Nakajame, kao i naziv majstora Shihana što se veoma retko dodeljuje tako mladom čoveku. Time je postao Nakajamin naslednik na čelu Joshin-ryu.
   Godinu dana kasnije, mladi majstor Otsuka je slučajno pročitao u nekom nedeljnom listu članak o poseti koju je princ-predstolonaslednik Hiro-Hito učinio Okinavi. Članak je spomenuo da je Princ tom prilikom prisustvovao demonstraciji jedne lokalne borilačke veštine, potpuno nepoznate, koja se zove Karate i da se čovek po imenu Funakoshi upravo nalazi u Tokiju da bi Japancima predstavio ovu veštinu. Otsuka je odlučio da ode da ga poseti i ne znajući da će mu taj mali događaj izmeniti čitav život. Tako je jula meseca 1922. g. Hironori Otsuka upoznao Gichin Funakoshia. Majstor iz Okinave ga je primio raširenih ruku i Otsuka je postao jedan od njegovih najtalentovanijih učenika. Malo po malo, Funakoshi je prepuštao Otsuki da posreduje u organizovanju demonstracija, jer karate dobija sve više pristalica. Otsuka je više insistirao na kumite tehnici koja je zapravo bila primena dela kate u dvoje. Od 1928. g. Otsuka je počeo da se udaljava od Funakoshia. Otvorio je školu pod svojim imenom na stomatološkom koledžu u Tokiju.
   Hironori Otsuka je smatrao da je karate iz Okinave pomalo ograničen. Smatrao je da džiu-džica može obogatiti tu veštinu i osigurati joj bolju perspektivu u budućnosti. Jednom rečju, prigovarao je karateu što razdvaja tehniku na dva dela: odbranu (najčešće blokadama) i napad. Međutim, u japanskim borilačkim veštinama, odbrana i napad nisu razdvojeni. Odbrana čak često liči na napad. Otsuka-mlađi to ovako objašnjava: Go no sen – napadamo čim se protivnik pokrene, ali pre nego nas je njegov napad stigao; Sen no sen – napadamo u trenutku kada protivnik misli na svoju tehniku a pre njegovog pokreta (predviđanje). Koristeći ova dva principa majstor Otsuka je razvio jedan originalan metod u karateu, a to je da se radije koristi eskiviranje nego blokiranje.
   U Wado-ryu veštini postoje tri tipa eskiviranja: Nagasu (upijanje kao voda), Inasu (propuštanje) i Noru (uvijanje). Eskivažu uvek prati atemi udarac pesnicom ili stopalom u vitalne tačke i najčešće se završava padom protivnika. Upravo u tome se ogleda uticaj džiu-džice: “Wado-ryu nije sport. Prevashodni cilj se sastoji u tome da se protivnik onesposobi za dalju borbu. Upravo zato napadi uvek ciljaju vitalne tačke”.
   Hironori Otsuka je kao i mnogi drugi majstori bio renomiran lekar. U njegovom stilu nalazimo prirodno i harmonično uvežbavanje gde telo nikada nije zapostavljeno. “Treba uvek misliti na fizičke i mentalne mogučnosti vežbača, nastava se mora prilagoditi svakoj osobi” – kaže sin velikog učitelja.
   Zbog svoje gipkosti i pokretljivosti Wado-ryu možda više nego ma koji drugi stil odgovara duhu modernih takmičenja. On je doživeo ogroman uspeh, a pogotovo na univerzitetima. I danas 1/4 japanskih karatista praktikuje metod majstora Otsuke. Wado-ryu Karate Do Renmei okuplja oko 150 zemalja što je dokaz svetskog značaja ove škole.
   Wado je zvanično oformljen 1934. g. i bio je prvi karate stil koji je institucionalizovan. Majstor Hironori Otsuka je za života primio mnoge trofeje koji odaju počast njegovoj veštini. Ali, najsjajniji je onaj kojeg mu je japanski Imperator lično dodelio 29. aprila 1966. g. To je kung goto diploma koja je još više istakla njegovu ulogu u popularnosti karate-doa.
   Ovenčan slavom stari majstor je napustio ovaj svet u svojoj 90-toj godini, 29. januara 1982. g. Mogao je mirno otići jer je znao da će njegov sin Jiro Otsuka preuzeti barjak Wado-ryua. Put slave se neće prekinuti.


Delovi teksta “Naslednik wado-ryu-a” objavljenog u časopisu:
KARATE RING
JUGOSLOVENSKI ČASOPIS ZA
BORILAČKE SPORTOVE
oktobar 1988., br. 17, strana 26-27

Slika preuzeta sa adrese:



Нема коментара:

Постави коментар