PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


недеља, 17. јануар 2016.

CHOTOKU KYAN



   Chotoku Kyan je rođen 1870. u veoma bogatoj i uglednoj porodici. Njegov otac Chofu bio je jedanaesti potomak po direktnoj liniji nekadašnjeg vladara Ryukyua, kralja Shosia (što je u to vreme bilo veoma bitno, s obzirom na strogu podeljenost japanskog društva na kaste). Iako je Chotoku bio veoma slabe građe i dosta bolešljiv, otac je, zahvaljujući svom staležu, uspeo da mu omogući učenje kod tadašnjih najboljih majstora u kenphou:  Sokan Matsamurae i Ankho Itosua iz Shuria (stare prestonice Okinave) i  Pechin Oyadomoria iz Nahe.
   Kroz niz godina intezivnog i predanog vežbanja, a pod instrukcijama pravih učitelja, Chotoku Kyan je postao jedan od najvećih majstora dva tada najpoznatija stila: “Shuri te” i “naha te”. Kako je svoju veštinu sagledavao uvek sa praktične strane, Chotoku je (zbog svoje slabe konstitucije), naročitu pažnju posvečivao uvežbavanju kata, eskivaža i kontra-udaraca, na način koji mu je omogućavao da bude uspešan i protiv mnogo snažnijeg protivnika.
   Sa reformama koje je sprovodila japanska vlada u periodu Meiji (“era prosvećenja”), porodica Kyan je bila proterana iz Shuria, pa se Chotoku sa svojima povukao na jug Okinave u selo Yonitan, gde su imali izvesna dobra. Ovde je nastavio da predano vežba svoju tehniku i kata forme. Od majstora po imenu Yara, koji je živeo u ovoj oblasti, on je naučio još jednu formu, tzv. katu Kusanku, koja je pored onih koje je izuzetno cenio:  Shinon, Chinto i Passai, postala njegovo savršenstvo.
   Početkom ovog veka, a naročito 30-tih godina, javne borbe bile su upriličene na Okinavi. No, Chotoku Kyan se borio samo jednom, ali je to bilo dovoljno da njegova već uspostavljena reputacija dostigne nivo legende, pa je u skladu sa tim i dobio nadimak “CHAN MI-GWA” (“Chuan sitnih očiju”), zbog svoje kratkovidosti.
   Jedina njegova javna borba odigrala se kada je već zašao u drugu polovinu šezdesetih godina života. Bio je izazvan od 40 godina mlađeg majstora borenja Matsude, koji je javno obećavao da će ga naučiti da je “...realna borba jedno, a udaranje u prazno (verovatno je mislio na kate) druga stvar”. Borba se odigrala na obali reke Hija. Chotoku je bio leđima okrenut reci i stajao je veoma opušteno, čekajući napad. Matsuda, mlad i siguran u svoju snagu, smatrajući da pred sobom ima samo jednog izlapelog dedicu, želeo je da sve okonča brzo i krenuo je snažno. Chotoku je u mestu, veoma lako eskivirao napad, udarivši ga istovremeno nogom u leđa, bacivši ga u reku. Tako je borba bila završena i pre nego li je praktično i počela.
   Chotoku Kyan je često govorio da majstorstvo u karate-dou ne zavisi od godina pojedinca i njegove fizičke konstitucije, već od stalnog i predanog vežbanja i duhovne čvrstine. On je u tome bio najbolji primer. Umro je 21. septembra 1945. u 75-oj godini života, ostavivši iza sebe pečat Duha karate-doa i nekoliko učenika koji su nastavili sa tradicijom njegove umetnosti.


Deo teksta OKINAVA KARATE-DO
Vladimira Popovića objavljenog u
časopisu za borilačke veštine i unutrašnji put
SENSEI, broj 2, strana 23



Нема коментара:

Постави коментар