PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


уторак, 12. април 2016.

MAKIWARA




ŠTA JE MAKIWARA?
   Na ovo pitanje nam je odgovorio sam veliki karate majstor Gichin Funakoshi:
   “Dugačka oko dva metra, a široka oko petnaest centimetara, drvena makiwara se čvrsto uglavi u zemlju tako da joj vrh približno dopire do visine vježbačevih ramena. Zatim se rafija namota oko gornjeg dijela daske (pri čemu sloj varira od pet do sedam centimetara) i pričvrsti tankim kanapom. U početku će početnik udarajući u slamom obloženu dasku da osjeti priličan bol u pesnicama, pa savetujem da se u početku preko rafije omota peškir.”
   Ako je daska pokretna pri udarcu i savija se u nazad radi se o elastićnoj makiwari, a ako sloj rižine slame (rafije) ili nekog sličnog materijala koji služi kao udarna površina pričvrstimo na zid, drvo ili neku drugu nepokretnu podlogu govorimo o fiksnoj neelastičnoj spravi. Sloj rafije može biti deblji ili tanji od navedenog ovisno da li želimo mekšu ili tvrđu površinu za udaranje. Takođe i daska može da varira u dimenzijama već prema tome da li se radi o višem ili nižem vježbaču, da li je daska elastična ili ne, da li uvježbavamo ovu ili onu tehniku, kao i koliku snagu ulažemo pri vežbanju. Površine za udaranje od pletene rafije mogu se na dasci rasporediti u sva tri nivoa (jodan, chudan, gedan).

ZAŠTO VJEŽBATI SA MAKIWAROM?
   Rad na makiwari je dostigao svoju punu primjenu u vrijeme praktikovanja karatea kao borilačke vještine. Tada su karate majstori svakodnevno izvodili i po nekoliko hiljada udaraca u makiwaru. Ideja je bila da se uporedo sa uvežbavanjem karatea u prazno kroz formu kata usavrši i primjena tehnika u kontaktu sa tvrdom površinom cilja. Specifična izrada ove sprave za vježbanje je trebalo što vjernije da oponaša ljudsko tjelo pri dodiru sa efektno izvedenim udarcem iz repertoara karatea. Time je trening dobijao svoju realniju dimenziju, a vježbač bolje spoznavao svoje prave sposobnosti i nivo utreniranosti.
   Ovim vježbama ojačavaju se i različite udarne površine ruku i nogu. Tako se pripremamo za tameshiwari (tehnika razbijanja tvrdih predmeta slična po izvedbi i svrsi tehnici tameshigiri iz vještine japanskog mačevanja). Ali, kako vidimo makiwara nema jedino tu ulogu da vježbača pripremi za tehniku razbijanja tvrdih predmeta, niti tameshiwari može biti uspješno izveden isključivo na makiwara treningu.
   Uvježbavanje udaraca na ovoj spravi značajno povečava snagu i, što je posebno važno, to radi na način najprimereniji karateu. Naime, ujedno razvijamo automatizam pokreta i unapređujemo snagu onih mišićnih grupa, zglobova i zglobnih veza koji se u toj tehnici koriste. Dakle, razvoj snage je koncentrisan i strogo selektivan.
   Makiwara pomaže u uvežbavanju distance i fokusa udarca, kao i kretanja. Ovaj rekvizit nije bez razloga nekada, kod starih majstora, bio jedan od rijetkih, a često i jedini, koji je korišten u procesu treninga. Pored navedenih svojstava, makiwari se može pripisati da njenom primjenom može da se poveća maksimalna brzina izvođenja karate udarca i to baš u završnom momentu kada je to najnužnije. Poređenja radi, najnovija istraživanja su nesumljivo potvrdila činjenicu u koju se dugo sumljalo, a koju su drevni majstori intuitivno spoznali – tegovi ponekad usporavaju i time slabe udarac. Naime, pri opterećenju ekstremiteta raznim vrstama tegova dolazi do pada brzine udarca u momentu pred kontakt sa ciljem, zbog preranog kontrahovanja mišića koji se suprotstavljaju izvođenju pokreta do kraja uslijed kočećeg efekta mišića antagonista.
   Vježbanje na makiwari snaži volju i povećava koncentraciju, jer udarci se dugotrajno i monotono ponavljaju uz veliki napor.

MJERE PREDOSTROŽNOSTI
   Nepokretne (fiksirane) makiware nisu preporučljive, jer snaga udarca u kontaktu sa ciljem može da izazove povratnu vibraciju u ekstremitetu ili cijelom tjelu ili da dovede do oštećenja zglobova. Jasno je da se ovakvi efekti ne javljaju u radu na elastičnoj makiwari. U literaturi se ističe da vježbanje na neelastičnoj makiwari može biti dosta štetno po zdravlje vježbača izazivajući povrede lakta, ramena, koljena, kuka i, naročito, kičme. Moguće su i pojave glavobolje i vrtoglavica, naročito u vježbama gdje stojimo postrance u odnosu na makiwaru i svaki udarac propratimo okretanjem glave pod manjim ili većim uglom. Zato se savjetuje korišćenje isključivo elastične makiware, a napade i udarce izvoditi pod pravim uglom u odnosu na udarnu površinu sprave. Ne preporučuje se rad sa ovim rekvizitima osobama mlađim od 18 godina. Njima se, eventualno, može dopustiti da povremeno, ali nikako redovito, izvedu po nekoliko serija udaraca u makiwaru.
   Uvežbavanje tehnika na makiwari je ozbiljan i prilično naporan vid treninga, pa je poželjno da se vrši pod kontrolom kvalifikovanog instruktora. U protivnom su moguće bolne posljedice, koje se obično javljaju tek poslije protoka dužeg vremenskog perioda.
   Međutim, opasnosti treba biti svijestan, ali je pogrešno prenaglašavati je. Negativne pojave je lako eliminisati kad se znaju uzroci. Koristi od vježbanja na makiwari su tolike da je šteta izbaciti ovo vježbanje iz repertoara svog treninga


Pripremio Veselin Stanković
KARATE RING
JUGOSLOVENSKI ČASOPIS ZA
BORILAČKE SPORTOVE
mart 1992., br. 55, strana 11-13

Slika preuzeta sa adrese:



Нема коментара:

Постави коментар