PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


среда, 9. мај 2018.

GOSPODARENJE SADAŠNJIM TRENUTKOM




-->
   U Japanu mačevalačka škola zvana mugairyu uči kako su put mača i put zena zapravo ista stvar - zavesa od neprekidnog niza perlica. Ova je slika uzeta jer podseća na sličnost između vodopada i biserne zavese, s obzirom da se u oba sučaja radi o bezbrojnim malim delićima - u prvom primeru su perlice, u drugom  kapi vode - a opet oba predstavljaju kontinuiranu celinu. I za mačevaoca i za čoveka koji praktikuje zen život se sastoji od nebrojnih delića, baš kao što se vodopad ili biserna zavesa sadrže iz brojnih čestica. Svaki životni trenutak ispunjen je dušom. Koncentrišući svoju dušu na sadašnji trenutak, mi ga zapravo obogaćujemo. Upravo sada ovaj momenat nećijeg života predsatavlja nečije stanje, ali već sledećeg trena to postaje prošlost i naredna sekunda donosi sa sobom drugačiji život i drugačije sopstvo. Ovaj povezani tok svih tih pojedinačnih trenutaka stvara ono što nazivamo celinom života.
   Budizam propoveda da Buda vekovima uživa u pročišćenju i ne želi imati odmora čak ni sada. Hriščanstvo uči kako je Otac radio dosada, te radim i ja (Jovan v: 17). Ovo nije pozivanje na neprekidnu besciljnu aktivnost. Ovo daje nagoveštaj kako se fokusom nečije duše na svaki životni trenutak može izraziti najviša životna sila koja otvara mogučnost zaista plodonosnog delanja.
   Iako su tromost, slab metabolizam i disharmonične telesne funkcije propratne nezgode ljudske starosti, one se u mnogim slučajevima stvaraju zbog lenjosti i dokonosti, nego zbog prekomernog rada. Ljudi koji u životu teže samo lakoći postojanja i sreći večito su umorni, bez obzira na to koliko se odmaraju. Oni su uvek nekako mamurni kao da su loše spavali, premda su odspavali dvanaest sati. Izreka da korišćena lopata sija, ali se stajaća voda kvari sasvim odgovara ovom primeru. Jedan je autor ispravno zabeležio kako piščeva glava ostaje čistija ukoliko piše koliko god je to moguće. To isto važi i za karate jer ko god želi da savlada ovu veštinu, mora zapamtiti da treba svu životnu silu da usmeri ka obogačivanju svakog sadašnjeg momenta.
(Tekst preuzet iz knjige "This is karate" Masutacua Ojame)



Preuzeto iz knjige:

MASUTACU OJAMA
čovek podviga

uz odobrenje autora Nenada Simića

Slika preuzeta sa adrese:


   Nenad Simić rođen je 1970. godine u Beogradu. Karateom je počeo da se bavi početkom osamdesetih godina, u karate klubu Sportskog društva “Radnički” iz Beograda. Majstorsko zvanje stekao je 1989. godine. Pored Šotokan karatea, vežbao je Kjokušinkai, rvanje i boks. Kao član juniorske i seniorske karate reprezentacije Jugoslavije, nastupao je na domaćim i međunarodnim šampionatima. U tom periodu napravio je niz značajnih rezultata. Osvajač je medalja sa šampionata Srbije, Jugoslavije i Evrope (kumite) i pobednik je izbornog turnira za seniorsku reprezentaciju SFRJ. Godine 1989, na apsolutnom prvenstvu SFRJ, proglašen je za najatraktivnijeg borca. Nosilac je majstorskog zvanja 5. dan (godan, Hidetaka Nišijama – ITKF) i autor je knjiga:


Knjige možete naručiti preko inbox-a facebook profila Nenada Simića ili direktno na 
tel. 063 77 27 401


Ovu knjigu na engleskom jeziku možete naručiti preko sajta: www.payhip.com/karate
Klikom na preview možete besplatno pregledati prve 42. stranice.



Нема коментара:

Постави коментар