PRIJATELJ TRANSFER ELEKTRONIK

Nehruova 51, tel. + 381 11 318 40 46, delatnost : knjigovodstvo i računovodstvo


недеља, 12. март 2017.

SOKE DAVID COOK


Soke David Cook 10 Dan

1946. Dejvid Kuk je rođen u Londonu. Od rane mladosti bavio se sportom. Postigao je zapažene uspehe u plivanju i atletici. Sa 18 godina preselio se u Australiju gde je proveo naredne dve godine života. Zainteresovan za borbe krenuo je sa vežbanjem boksa.

1969. Dejvid Kuk je počeo da trenira kjokušin karate sa 22 godine. Svakodnevno vredno trenira u godinama koje slede učeći od vrhunskih majstora kjokušina kao što su Hanshi Stiv Arnel (Hanši Steve Arneil), Kančo Tadaši Nakamura (Kancho Tadashi Nakamura), Sošu Šigeru Ojama (Soshu Shigeru Oyama) kao i kod samog osnivača kjokušina Sosai Masutacu Ojame (Sosai Masutatsu Oyama). Od samog početka Dejvid Kuk je bio zainteresovan za znanje u borilačkim veštinama na način da ne dopusti da bude ograničen jednom školom borenja. Za njega je Budo bio način života i sredstvo za razumevanje svrhe i smisla života. Proučavao je u ranim sedamdesetim godinama prošlog veka tehnike šotokan (shotokan) karatea kao i ving čuna (wing chun) u kineskoj ambasadi u Londonu.

1972. Dejvid Kuk je položio za 1. Dan kod Hanši Stiva Arnela.

1974. Dejvid Kuk je položio za 2. Dan kod Kančo Tadašii Nakamure i  Sošu Šigeru Ojame. Iste godine pozvan je da se iz Engleske preseli u švedski grad Upsalu da bi vodio mali kjokušinkai klub. Pod njegovim vođstvom klub ubrzo broji 300 članova i postaje uspešan i dobro poznat u Švedskoj.

1977. Dejvid Kuk je uspešno završio 50 Man Kumite (borba sa 50 protivnika) kao jedan od dva Europljana koji su prvi ostvarili ovakav podvig. Borbe su trajale 2 minuta bez odmora između. Iste godine položio je za 3. Dan kod Hanši Stiva Arnela.

1979. Dejvid Kuk je izabran za predsednika švedske Kjokušinkai karate Organizacije. Pod njegovim vođstvom organizacija se ubrzano razvija, a Švedska zauzima značajno mesto u svetu kjokušina

1980. Dejvid Kuk je objavio prvo izdanje knjige iz dva dela "Power Karate" ("Snaga karatea") koja mu je donela svetsku slavu.

1982. Dejvid Kuk prvi put dolazi u kontakt sa Soke Džozefom Ruizom (Joseph Ruiz) 10. Dan, Amerika. Soke Ruiz je jedan od najvećih svetski poznatih Karate Učitelja. Imao je značajan uticaj na Dejvida Kuka, naroćito objašnjenjima kjokušinkai kata kroz izvorni bunkai (prikaz kata sa partnerom). U sistemu obuke koji je do tada prošao taj segment nije bio dovoljno razvijen. Za Dejvida je to bilo pravo otkriće koje je shvatio kao vraćanje pravim korenima karatea. Sa Soke Ruizom Dejvid je trenirao i Šito rju karate (Shito ryu) kao i Kobudo, umetnost borenja alatkama i oruđem seljaka sa japanskog ostrva Okinava, u kome je stekao majstorsko zvanje.

1983. Dejvid Kuk je položio za 4. Dan kod samog Sosai Masutacu Ojame.

1985. Dejvid Kuk je položio za 5. Dan kod Soke Džozefa Ruiza.

1987. Dejvid Kuk nakon obuke u Japanu kod Kančo Hidejuki Ašihare (Kancho Hideyuki Ashihara) preuzima na sebe da u Europu prenese i razvije Ashihara karate. U roku od nekoliko godina uz pomoć svog dobrog prijatelja iz Holandije Šihana Dave Jonkersa ućestvuje u otvaranju nekoliko evropskih dojo-a.

1990. Dejvid Kuk je izabran za predsednika Evropske Ashihara karate organizacije (EAKO). Ranih 90-ih godina pod njegovim vođstvom evropska organizacija (EAKO) odvojila se od NIKO (japanske organizacije). Da bi se izbegla svaka povezanost organizacija je preimenovana u AIKO (Ashihara International Karate Organisation).

1991. Dejvid Kuk je pozvan u Sovjetski Savez da promoviše Ashihara karate. Uz njegovu pomoć kvalitet boraca je dostigao zavidan nivo. Učestvovao je u organizaciji mnogih međunarodnih takmičenja koja je prenosila televizija. Učestvovao je i u stvaranju takmičarskih pravila koja su se pokazala dobrim kako za takmičare, tako i za gledaoce. U kasnijem periodu Dejvid Kuk promoviše sopstveni borbeni sistem TSG-Mix Fight i ESG-Combat Karate. Boravio je više od 40 puta u Rusiji učeći na seminarima razne grupe ljudi.

1991. Dejvid Kuk je promovisan u 6. Dan od strane Soke Džozefa Ruiza i Evropske Ašihara karate organizacije.

1993. Dejvid Kuk je promovisan u 7. Dan od strane Soke Džozefa Ruiza i Evropske Ašihara karate organizacije.

1995. Dejvid Kuk je promovisan u 8. Dan od strane Dai Šihana Kenđi Kurosakia i Kančo Džona Bluminga (Kancho Jon Bluming). Tada je izjavio: "Ni u svojim najluđim snovima nisam mogao da zamislim da ću biti vlasnik sertifikata potpisanog od strane dva nosioca zvanja 10. Dan.

1995. Dejvid Kuk je počeo da razvija sopstveni borilački sistem: TSG-Combat karate i TSG-Mix borbu.

1996. Dejvid Kuk predstavlja na letnjem kampu u Holandiji prvu verziju Tsu Shin Gen borilačkog sistema.

2002. Dejvid Kuk je primljen u "World Head of Family Sokeship Council" Hall of Fame (Soke je naziv za osobu koja je osnivač stila).

2002. Dejvid Kuk na letnjem kampu u Švedskoj u obuku uvodi revidiranu verziju Tsu Shin Gen sistema borenja. Doslovno Tsu Shin Gen znači "gledati kroz oči tela". Zasniva se na udarcima rukama, nogama, bacanjima i borbi u parteru. Stand up borba je zastupljena sa 70% dok je 30% borbe u parteru.

2008. Dejvid Kuk je promovisan u 9. Dan od strane Soke Džozefa Ruiza 10. u znak priznanja za njegov doprinos Budo-u u proteklih 40 godina.

2010. Dejvid Kuk je osmislio po 4 borbene kombinacije za zvanja od 10. Kyu-a do 3. Dan-a u TSG-Kjokušin karatea u cilju poboljšanja borbene veštine učenika.

2014. Dejvid Kuk je promovisan u 10. Dan.

Soke Dejvid Kuk je proveo 14 godina u Kyokushinkaikan Karate Organizaciji u vreme dok je na njenom čelu bio osnivač Sosai Masutacu Ojama. Trenutno je posvećen razvoju kompleksnog borilačkog sistema Tsu Shin Gen koji se do 2015-e organizovano vežbao u 22 zemlje sveta. I danas drži seminare TSG-Kjokušin karatea.



Krajem 80-ih godina prošlog veka moj drugar Aca iz kluba "Gornji Voždovac" u kome smo vežbali kjokušin kod pokojnog prof Ivaz Momčila 7. Dan, pokazao mi je knjigu "Power karate". Odmah sam poželeo da je i ja imam. Poslao sam pismo Soke Dejvidu Kuku u Upsalu u kome sam izrazi želju da kupim knjigu. Vrlo brzo na moju adresu stigla su oba dela knjige sa posvetom i pismo u kome je pisalo da mi knjige poklanja. Mojoj radosti nije bilo kraja. Večno sam zahvalan Soke Dejvidu Kuku na knjigama koje su mi tada pomogle da shvatim koliko mnogo još imam da učim. Danas su knjige "Power karate 1" i   "Power karate 2" oslonac u mom trenerskom radu.





Knjiga "Power karate" od 1980-e do danas doživela je više revidiranih izdanja. Ukupno ima 320 strana sa 3800 fotografija koje prikazuju sve tehnike kjokušina u fazama izvođenja i sve kate kjokušina iz programa od 10-og kyu-a do 3. Dan-a sa prikazom primene u samoodbrani. Soke Dejvid Kuk smatra da je uvek bilo i da će uvek biti različitih varijacija izvođenja tehnika od učitelja do učitelja. Namera mu nije da u knjizi pokaže kako se tehnike i kate moraju izvoditi, već da pokaže kako se mogu izvoditi.

 Mawashi gedan barai

Gedan shuto juji uke

Jodan morote haito uchi

Jodan morote kake uke

Jodan uchi haisoku geri

U predgovoru knjige mnoga velika imena iz sveta borenja napisala su komentar. Izdvajam dva:

Sosai Masutacu Ojama: "Vrlo sam ponosan što imam dobre učenike kao što ste vas dvoje. I Vi i Vaša supruga ste divni ljudi i izuzetno velike karateke."

Šihan Stiv Arnel: "Ja svakako preporučujem knjigu "The Power Karate" svima koji žele unaprediti osnovne i napredne tehnike Kjokušin karatea. Jako mi je drago da znam autora Dejvida, najprije kao mog studenta, a sada kao instruktora kjokušin karatea."

Knjigu Soke Dejvida Kuka "Power karate" možete kupiti preko internet adrese:




Literatura:

Slike preuzete sa:



1 коментар:

  1. Tek danas sam saznao da je \\\\\\sensei \\\\\\\\\ganga preminuo.
    Zaista mi je zao . Bio je Veliki Ucitelj .
    Osu.

    ОдговориИзбриши